Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.11.2009 12:39 - Идеологическата диверсия
Автор: rksmb Категория: Политика   
Прочетен: 569 Коментари: 0 Гласове:
0



През последните десетилетия сме изправени пред обединените и организирани идеологически сили на международната буржоазия,които действат съгласувано и целенасочено - нещо, което им дава сериозни преимущества. Разтревожени от триумфалните победи на социализма в света, от растящата притегателна сила на комунистическите идеи, които все повече завладяват умовете на хората от цял свят, идеолозите на империализма активизират своите усилия в идеологическата област.
Съвременният империализъм издигна като свое идейно знаме антикомунизма - непримиримата борба против комунизма чрез компрометиране постиженията на социализма в душата и съзнанието на народа, против комунистическите принципи, идеология, култура и морал.
Те правят отчаяни опити да осъществят своеобразна ескалация на буржоазните идеи и морал сред народите, хвърлят огромни средства за идеологическа диверсия. За тази цел са създадени "мозъчни тръстове" и многобройни институти и централи, свързани с партии, организации, съюзи, вероизповедания, информационни агенции и медийни групировки, местната и централната власт в държавата, които формират и контролират общественото мнение. Въздействието върху мисленето, емоциите и поведението на хората се насочват в желаната от “агресора” посока-отхвърляне на комунистическите идеи. Така те превръщат идеологията и психологията на антикомунизма в начин на живот за милиони граждани. Империализмът създаде огромна пропагандна машина,която използва всички съвременни средства за идеологическо въздействие.“Империализмът не може да разчита на успех, ако открито провъзгласява своите действителни цели. Той е принуден да създава цяла система от идеологически митове, замъгляващи истинския смисъл на неговите намерения, приспиващи бдителността на народите.” Все по-важно място напоследък империалистите отреждат на така наречената "психологическа война", превърната в държавна политика на главните империалистически страни. Чрез нея, с разнообразните средства на идеологическата диверсия те се стремят към "аполитизиране" и "деидеологизация" на трудещите се, към политическо и морално разложение на масите. Полагат усилия да ги противопоставят на социализма и марксистко-ленинската идеология, да разгарят агресивния национализъм и шовинизма, като чрез тях се стремят да създадат междуетнически или междунационални конфликти в една отделно взета страна или регион за отвличане на вниманието на трудещите се от големите социални проблеми.За целите на идеологическата диверсия се използват най-активно и религоизните, расовите и други предразсъдъци в съзнанието на хората, които се оживяват и разпалват по най-различни начини.
Буржоазната пропагандна машина пуска в ход редица "съвременни", "научни" теории от рода на "държавата на всеобщото благоденствие", "общество на масовата консумация", за така наречената "средна класа" и много други с намерението да дискредитира марксистко-ленинския мироглед.
Десните и “левите” отклонения от марксизма-ленинизма също заемат важно място в стратегията на буржоазната пропаганда като своеобразен идеен помощник- “троянски кон” в комунистическото движение. Налице е съвпадение по отношение на основните насоки, проблематиката и аргументацията на буржоазната антикомунистическа пропаганда и пропагандата на десния и "левия" ревизионизъм, опортюнизма и дори "левичарството", защото те изтъкват на преден план нуждата марксистко-ленинската идеология да се преразгледа, да се модернизира или дори да се изостави и по този начин да се създадат необходимите условия за реставрация и развитие на капитализма. В действителност това е най-коварната и опасна форма на антикомунизма - довела до краха на социалистическата система в Източна Европа.
Борбата за социализъм продължава, защото няма по-благороден стремеж от тоя, да направим живота на хората по-щастлив, отколкото е днес!


Тагове:   диверсия,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: rksmb
Категория: Политика
Прочетен: 38310
Постинги: 29
Коментари: 6
Гласове: 19
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930